Vijf dierenartsen op uitdagende reis naar afgelegen Chinese provincie Qinghai om cruciale training te geven

Het gebeurt niet elke dag dat een NGO zoals ACTAsia wordt gevraagd om een team dierenartsen op reis te sturen naar een provincie die zo groot is als Frankrijk en waarvoor er speciale hoogtetraining en zuurstofreserves nodig zijn.

Het team zou ook gure weersomstandigheden moeten doorstaan alleen al om naar dit landelijke gebied te komen. Maar in mei van dit jaar vertrok een groep van vijf zeer ervaren dierenartsen en twee assistenten naar de provincie Qinghai (die na Tibet het laagste BBP van China heeft) om belangrijk werk te doen voor deze economisch achtergestelde plattelandsgemeenschap.

De bevolking van Qinghai bestaat uit kleinschalige boeren en hun veestapel bestaat uit schapen, geiten en yaks.  Het Tibetaanse mastiff-hondenras wordt door landeigenaren vaak gehouden als werkhond om hun vee over ruw en moeilijk terrein te drijven en ze worden gezien als gewaardeerd onderdeel van de gemeenschap. De dierenartsen in deze provincie hebben ervaring met het behandelen van grote dieren, maar hebben slechts zeer beperkte opleiding of kennis op het gebied van het behandelen van kleine dieren. Bovendien is er maar één dierenkliniek beschikbaar. De kliniek is duur voor de lokale bevolking en zelfs als ze de reis over het lastig begaanbare terrein kunnen maken, is het onwaarschijnlijk dat ze zich de behandelingen kunnen veroorloven.

 

Waarom werd ACTAsia uitgenodigd om met een team dierenartsen de provincie Qinghai te bezoeken?

In 2017 gingen ACTAsia en Vets for Compassion Australië op uitnodiging van de lokale gemeenschap naar Qinghai om veterinaire training en expertise te bieden aan lokale dierenartsen, naast een sterilisatieprogramma voor Tibetaanse mastiffs. Vanwege het succes van het programma heeft de regering van Qinghai ACTAsia uitgenodigd om dit jaar en ook de komende drie jaar terug te komen. Ons team wil in de regio verdere intensieve training geven aan lokale veterinaire technici en bijdragen aan de preventie en bestrijding van zoönosen zoals hondsdolheid.

 

 

Een bestemming met uitdagingen

Een reis naar zo’n afgelegen deel van China vereist veel voorbereiding. Qinghai ligt 3700 meter boven zeeniveau en de omstandigheden in de herfst en in de winter zijn vol met uitdagingen. Temperaturen kunnen dalen tot -33 graden Celsius, met een gemiddelde temperatuur van 3 graden. Het sneeuwt ongeveer een derde van het jaar. Sommige van onze gespecialiseerde dierenartsen reisden drie dagen om hun bestemming, Guolou City, te bereiken.  Alle dierenartsen moesten worden uitgerust met zuurstofreserves en moesten oefenen met de zuurstoffles voor het geval ze last zouden krijgen van hoogteziekte.

 

 

 

Het dierenarts-trainingsprogramma van ACTAsia

Het Train de Trainer (TTT)-programma van ACTAsia is gebaseerd op dierenwelzijn, aantallenbeperking (castratie en sterilisatie), en beheersing van hondsdolheid door vaccinatie. Het programma omvat alle facetten van dierenwelzijn. Het dierenarts-trainersnetwerk telt momenteel 28 dierenartsen in China die zelf een grondige training hebben ondergaan om theoretische en praktische vaardigheden op te doen. Deze dierenartsen handhaven internationale normen van dierenwelzijn. Hun kennis en vaardigheden zijn van een hoog niveau en ze delen allemaal een gemeenschappelijke visie. Hun doel is om hun kennis en expertise te delen door middel van TTT-workshops om zo het aantal dierenartsen in China te vergroten die dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan en die kunnen optreden als pleitbezorgers voor dieren.

Training voor dierenartsen in Qinghai

Vanwege de afgelegen ligging van het gebied was het lesprogramma voor Qinghai op maat gemaakt. Naast theorie bood ons team van vijf dierenartsen tijdens het vierdaagse bezoek praktijkgerichte training.

Meer dan 2000 Chinese dierenartsen namen via livestream deel aan ACTAsia’s diergeneeskundige theoriedag en 70 dierenartsen namen persoonlijk deel.

Dit ongelooflijke bereik bracht diergeneeskundige professionals in heel China in contact met elkaar en met de dierenartsen in de afgelegen provincie Qinghai. ACTAsia streeft naar het creëren van een vitaal ondersteuningsnetwerk voor dierenartsen in heel China. Door deel uit te maken van het bredere landelijke netwerk krijgen de dierenartsen in Qinghai specialistische ondersteuning terwijl ze hun vaardigheden samen verder ontwikkelen.

 

Gedurende de trainingsperiode kwamen veel onderwerpen aan bod:

  • De theoriedag omvatte de onderwerpen geboortecontrole en hondsdolheidbestrijding, pijnbestrijding, anesthesie, peri-operatieve zorg (d.w.z. zorg voor, tijdens en na een operatie), de uitgangspunten van chirurgie en een cursusonderdeel (laboratoriumbehandelingen, immunologie en basisinfectieziekten).
  • Veterinaire technici uit Qinghai kregen les over de basisnormen voor zorg en de beste veterinaire werkwijzen voor zwerfdieren en huisdieren (waaronder castratie, sterilisatie en inentingen tegen hondsdolheid).
  • Een “Dry Lab”-dag, die bestond uit demonstraties met behulp van modellen en casusbesprekingen om de kennis die was opgedaan tijdens de theoretische sessies te verdiepen.
  • Een ‘Wet Lab’-trainingssessie, die cursisten gelegenheden bood om sterilisatie- en castratiechirurgie bij honden en katten in de praktijk uit te voeren.

 

 

Waarom castratie en sterilisatie belangrijk zijn voor dit gebied

Het ACTAsia-team heeft samengewerkt met lokale teams om de voordelen van castratie en sterilisatie onder de aandacht te brengen, wat belangrijk geweest voor het begrip van lokale herders in de regio. Er zijn geen diergeneeskundige ziekenhuizen in Guoluo City, alleen door de overheid opgezette dierenartsenposten. Als gevolg daarvan legden veel mensen enorme afstanden af om hun dieren te laten steriliseren en castreren: één vrouw reisde meer dan 200 km met haar drie honden. 

Vier herders kwamen om hun Tibetaanse honden te laten castreren en steriliseren. Als reden zei een van hen: “Ik wil dat mijn hond sterker wordt en langer leeft en ik wil niet dat er door mij nog meer zwerfhonden komen”.

 

 

 

Veterinaire ondersteuning voor Qinghai in de toekomst

ACTAsia streeft ernaar om tegen het einde van het driejarige programma twee dierenartsen in Qinghai uit te nodigen om zich aan te sluiten bij het trainersnetwerk. Het is de bedoeling dat deze dierenartsen in deze afgelegen regio de vaste vertegenwoordigers worden die de training de komende jaren kunnen voortzetten. ACTAsia is ook van plan om meer onderwerpen aan te bieden die betrekking hebben op gezelschapsdieren, zoals infectieziekten. Op termijn zal er ook aandacht zijn voor parasietenbestrijding en een “One Health”-benadering van de parasiet echinococcus, die endemisch is in het gebied bij zowel vee als mensen. Deze parasiet is in de meeste andere gebieden in de wereld uitgeroeid.

Het team ziet ernaar uit om terug te keren naar dit gebied om dit fantastische werk voort te zetten. Hun training en werk betekent een enorme ondersteuning aan grote gemeenschappen in een uitgestrekte provincie.