Nieuw onderzoek naar China’s bonthandel toont grote vraag en aanbod

Dit rapport onthult hoe groot en groeiend de bontindustrie in China is en hoe invloedrijk in de wereldwijde bonthandel.

Het rapport, China’s fur trade and its position in the global fur industry onthult de opkomst van een aanhoudende vraag naar en aanbod van echt bont in China. Internationale overeenkomsten tussen China, Europa en Noord Amerika verstevigen de Chinese bontindustrie, omdat het een sterke basis vormt voor eventuele uitbreiding om aan de toenemende vraag te voldoen in de toekomst. Levende export van fokdieren naar China, uitwisseling van kennis en studenten modeontwerpen, en een groeiende afhankelijkheid van het westen voor winst door China, geven aan dat er een hechte internationale samenwerking is.

In 2014 produceerde China een verbluffende hoeveelheid nertsvellen: 60 miljoen.  Dit is meer dan de helft van de wereldwijde productie en het restant van dat jaar, nog steeds opgeslagen in koelcellen, wordt gebruikt om de jaarlijkse productie aan te vullen. Buitenlandse investeringen hebben de bontindustrie in China versterkt, met voordeel voor beide partijen: China’s fokkerijen worden gemoderniseerd en de bonthandel in Europa en Noord Amerika wordt ondersteund.

ACTAsia wijst erop dat hoewel de productie van nertsbont verminderd is sinds 2014, dit voornamelijk is toe te schrijven aan verschuivingen in de markt. Er is minder vraag naar jassen die compleet uit nertsbont bestaan, en een voorkeur voor een bontrand. Vaak is dit gemaakt van andere dieren zoals vossen en wasbeerhonden. De productie van vossenbont is onlangs toegenomen in China. Hoewel het meeste bont door de interne markt wordt geconsumeerd, wordt er een significante hoeveelheid naar het buitenland geexporteerd.

Dieren voor bont in gevangenschap ervaren vaak kannibalisme door extreme stress

China produceert 100 keer zoveel bont van wasbeerhonden als de EU. Foto: Otwarte Klatki

De productie van vossenhuiden neemt toe in China nu bontranden populairder worden . Foto: J McArthur

John Lau is als decaan gelieerd aan de London College of Fashion. “Veel luxueuze modemerken hebben zich aangesloten bij de bontvrije beweging en bont uit hun collecties geschrapt de afgelopen jaren” zegt hij. “Maar modescholen, studenten en consumenten hebben ook een verantwoordelijk om zich de impact van bont op het milieu en dierenleed te realiseren, en hun creativiteit gebruiken om alternatieve materialen te gebruiken. Het is ook belangrijk dat modescholen hun beleid en hun samenwerking met China herzien, en nauwer samenwerken met verkopers om duurzame en bontvrije mode te promoten.”

Het verplaatsen van bontfokkerijen van Europa en Noord Amerika naar China heeft te maken met de beperkte wetgeving die daar geldt voor dierenwelzijn en uitstoot van schadelijke stoffen. Zodoende hebben buitenslandse investeerders minder kosten en meer winst. ACTAsia stelt dat er als gevolg meer dierenleed en milieuvervuiling zijn.

ACTAsia vraagt consumenten wereldwijd om bontvrije keuzes te maken. We vragen ook de internationale bontvrije beweging om door te gaan met het stellen van een precedent door bont te bannen in  het westen, maar ook de enorme omvang van China als drijvende kracht aan te kaarten.

ACTAsia’s oprichtster en CEO, Pei Su, zegt, “China’s honger naar bont is onverzadigbaar en voorlichting is de sleutel tot gedragsverandering bij de consument. We moeten consumenten helpen te begrijpen dat echt bont wreed is, het milieu vervuilt en bijdraagt aan klimaatverandering. Succes in het uitbannen van bont in Europa is bemoedigend, maar China als drijvende kracht die de industrie in stand houdt, moet niet genegeerd worden.”

U kunt het volledige rapport (Engelstalig) hier lezen.