Nieuw lesprogramma voor studenten mode-ontwerpen leert compassie

Een samenwerkingsverband om duurzame, bontvrije mode te promoten werd deze week gelanceerd op een workshop. Het lesprogramma is een samenwerking tussen het London College of Fashion (LCF), Shanghai International college of Fashion en Innovatie van Donghua Universiteit (SCF), en ACTAsia.

De workshop vond plaats in Shanghai, en bracht enkele van de grootste leraren mode-ontwerpen samen. Het werd geleid door Dilys Williams, directeur van het centrum voor duurzame mode van het London College of Fashion (LCF) en John Lau, dekaan van het LCF. Hun boodschap onderschreef de verantwoordelijkheid van de mode-wereld, en hoe aankomende ontwerpers begrip moeten krijgen voor duurzaamheid, dierenwelzijn en het milieu die ernstig te lijden hebben door de industrie.

Zo’n 20 onderwijskrachten van zeven mode-opleidingen in China, Taiwan en Singapore waren aanwezig, om te leren over innovatieve mode-concepten.

ACTAsia’s directeur internationale projecten, Dawn Peacock, introduceerde de aanleiding voor het nieuwe lesprogramma. “We geloven dat verandering begint met educatie” zegt Dawn, “vooral binnen de modescholen die aankomende ontwerpers opleiden. ACTAsia streeft ernaar om jonge ontwerpers een gevoel van trots en verantwoordelijkheid mee te geven wanneer zij ‘s werelds tweede meest vervuilende industrie betreden. Dat betekent de ban van echt bont en het beperken van stikstof uitstoot en chemisch afval welke het milieu verwoesten.  Het publiek werd herinnerd aan een uitspraak van de directeur van het Duurzame ontwikkelingsproject van het verantwoord ondernemen bureau van de Chinese textielindustrie, Hu Kehua, die aanwezig was op ons Fashion Forum, “We kunnen onmogelijk China’s duurzame ontwikkeling negeren. Meer dan 60% van de wereldwijde textiel productie komt immers uit China.”

Professor Dilys Williams begon met het inventariseren van een wensenlijstje voor duurzaamheid van de aanwezige leraren. Dit bevatte gezondheid en geluk, geen bont, milieubescherming, ecologische materialen, welzijn, kwaliteit, respect, lokale tradities, toekomstige generaties en schoon water en schone lucht.

Professor John Lau, de voornaamste ontwikkelaar van het duurzame, Bontvrije leerprogramma, verwees naar ACTAsia’s twee recente rapporten over de bontindustrie: Toxic fur en China’s fur trade and its position in the global industry. Hij benadrukte dat de productie en consumptie van bont is het grootst in China en de impact van de hele keten van bontmode, inclusief de dieren en het milieu.

De leraren werden uitgenodigd om te bespreken hoe ze de boodschap van de workshop konden integreren in reeds bestaande cursussen op hun eigen opleidingen, met inachtneming van ontwerp, communicatie, merk management, lesuren en lesresulaten.

Het lesprogramma voor mode-studenten zal starten in twee modescholen in China in 2020 (nader te bepalen), maar zal vervolgens verder uitgerold worden over Azie en wellicht andere werelddelen.

“Er is geen plaats voor bont in de 21ste eeuw,” zei ACTAsia CEO Pei Su. “Niet alleen hebben we innovatieve materialen om echt bont te vervangen, maar ook de sociale perceptie verandert. Bont is niet langer een symbool van luxe mode, maar een symbool van de uitbuiting van mens, dier en milieu. Bontvrij is geen gril; het weerspiegelt een verandering van sociale waarden, en China is in de positie om Azie te leiden in deze compassievolle trend.”

 

Op het Duurzame, Bontvrije Forum eerder in de week, beschreef John Lau de vernietiging van het milieu door de mode-industrie

Onderwijzers en professoren van zeven modescholen in Azie waren aanwezig bij de workshop over het lesprogramma voor een meer compassievolle mode-industrie