Bontvrije, bewuste mode: ACTAsia op de Shenzhen Fashion Week

Een groene en gezonde toekomst kan niet zonder bontvrije en bewuste mode. ACTAsia’s educatieve en inspirerende tweejaarlijkse Compassion in Fashion Forum brengt vooraanstaande internationale sprekers bijeen om inzichten en innovaties te delen over het opbouwen van een ethische en duurzame mode-industrie.

Ons najaarsforum, dat in het teken stond van From Fur Free to ESG (Van bontvrij naar ESG (Environmental, Social en Governance, ofwel milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur)) vond plaats op 17 september tijdens Shenzhen Fashion Week. Er nam een breed scala aan experts deel die de urgentie van en de mogelijkheden voor een verantwoorde ontwikkeling van de mode-industrie bediscussieerden.

“In de afgelopen jaren heeft er in de modewereld een diepgaande verschuiving plaatsgevonden naar meer ethisch bewustzijn en duurzaamheid”, zegt Echo Liu, hoofd programma’s bij ACTAsia China. De verwoestende schade die wordt veroorzaakt door de mode-industrie en de bonthandel is onmiskenbaar geworden. De gevolgen betreffen dierenwelzijn, het milieu en de gezondheid wereldwijd. De Compassion in Fashion Forums van ACTAsia zijn altijd een hoogtepunt van ons jaarlijkse International Fur Free and Sustainable Fashion Festival, dat nu al z’n negende jaar doormaakt. We brengen experts en pleitbezorgers bij elkaar om samen te werken, strategieën te ontwikkelen en veranderingen teweeg te brengen voor een meer zorgzame toekomst.

Opkomen voor ethische en duurzame mode

Voor het tweede achtereenvolgende jaar hebben onze Compassion in Fashion Forums plaatsgevonden als onderdeel van de Shenzhen Fashion Week. Dit gebeurde in samenwerking met de organisatie voor de kledingindustrie in Shenzhen, de Shenzhen Garment Industry Association. Shenzhen is het centrum voor damesmode in China en is daarom een belangrijke plaats voor het promoten van duurzame en bontvrije mode. We zijn ontzettend trots dat we onze diervriendelijke boodschap op zo’n belangrijke plek konden delen.

 

 

 

Van bontvrij naar ESG 

ACTAsia zet zich in om zowel consumenten als de detailhandel te helpen ethische beslissingen te nemen voor bewuste mode en een bontvrije toekomst. Compassion in Fashion is niet alleen een platform voor discussie, maar dient ook als oproep tot actie aan beide kanten van de vraag- en aanbodcyclus. ACTAsia’s Forums zorgen voor contacten tussen alle aspecten van de mode-produktieketen, waarbij bontvrij de eerste stap is naar duurzaamheid. Het doel is een balans tussen stijl, ethisch bewustzijn en innovatie om zo te komen tot een gezonde relatie tussen dieren, mensen en de aarde.

“De oproep naar een bontvrije wereld is meer dan alleen een ethische oproep tot een respectvolle omgang met dieren. De noodzaak tot actie en tot het nemen van diervriendelijke en duurzame keuzes is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze gezondheid wereldwijd te beschermen.”

– Pei Su, CEO en medeoprichter van ACTAsia

Onze forums zijn een erkend onderdeel van het Conscious Fashion + Lifestyle Network van de VN, waardoor we een voortrekkersrol spelen op weg naar een bontvrije en duurzame toekomst aan de hand van argumenten op gebied van milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur (ESG). De forums sporen aan tot kritisch denken en tot het nemen van verantwoordelijkheid op gebied van maatschappij, dieren en het milieu bij een breed publiek. In april stond ons voorjaarsforum 2023 in het teken van het helpen van modeprofessionals om te bouwen aan een harmonieuze en bontvrije toekomst. Het najaarsforum van deze week was gericht op consumenten en jongere generaties. Onze sprekers boden inspirerende bronnen, stevige houvasten en overtuigende verhalen over bewuste mode en het maken van keuzes.

Samen kunnen we een nieuw tijdperk inluiden voor de mode-industrie, waarin stijl, verantwoordelijkheid en innovatie samenkomen.

– Echo Liu, hoofd programma’s,  ACTAsia China

Het enthousiasme tijdens onze Compassion in Fashion Forums inspireert tot wezenlijke veranderingen naar bontvrije, bewuste mode. Dit betreft zowel individuele keuzes als verschuivingen in de branche. Door de voortrekkers van duurzame mode samen te brengen en ze te laten delen en inspireren, blijven de ACTAsia-fora de beweging richting een bontvrije wereld versterken.

 

Inspirerende inzichten van onze forumsprekers

Het Compassion in Fashion Forum gaf unieke perspectieven op een bontvrije en duurzame levenswijze. De sprekers kwamen uit verschillende hoeken van de wereld van mode en duurzaamheid en benadrukten dat een diervriendelijke mode-industrie een gedeelde verantwoordelijkheid is die actie van iedereen vereist. Dit zijn enkele van hun fascinerende inzichten: 

Lexie Chen, medeoprichter van RELOOK, benadrukte hoe belangrijk het is dat jongeren ESG omarmen zodat duurzaam leiderschap en ethische consumentenbeslissingen de norm worden. Jongeren raken steeds meer geïnteresseerd in duurzaamheid en klimaatverandering. We moeten platforms en mogelijkheden bieden voor hun leiderschapsontwikkeling. Als jongeren voor nieuwe problemen komen te staan, zoeken ze naar nieuwe oplossingen” zei Lexie Chen, die toevoegde “ze hebben idealen maar zijn ook realistisch in hun zoektocht naar duurzaamheid in deze wereld.

Kang Jian, oprichter van VEGATEX, gaf inzicht in duurzaam geproduceerde stoffen en hun rol in een groenere toekomst voor de mode. Hij vertelde: “VEGATEX zet afval uit de drankenindustrie om in leer, textiel en vezels op plantaardige basis”. Dit leidt tot een vermindering van afval en CO2-uitstoot en voorkomt dierlijk lijden in het productieproces. 

David Tring, oprichter en hoofd van het adviesbureau The Magic of Denim Consultancy, sprak over de verantwoordelijkheid om de volgende generatie te informeren over de weerslag van de denimindustrie op het milieu. “80% van de beslissingen die invloed hebben op het milieu vindt plaats in de ontwerpfase”, zei hij. “We kunnen veel doen om de industrie en het onderwijs tot elkaar te brengen.”

Shen Yiren, curator hedendaagse kunst, cultureel erfgoed en sociale duurzaamheid, benadrukte het belang van sociale duurzaamheid in de wereldwijde mode-industrie. Ze legde uit: “met duurzaamheid als gemeenschappelijke basis en doel kunnen we al onze krachten bundelen voor groei op de lange termijn.” Dit perspectief moedigt een brede benadering van duurzaamheid aan waarbij individuen en industrieën samenwerken om blijvende verandering te creëren.

Joy Lee, Caring for Life-projectleider en Compassionate Choices Network (CCN)-coördinator bij ACTAsia, deelde uitkomsten van ACTAsia’s onderzoek naar de bontindustrie en consumententrends. Het uitgebreide consumentenonderzoek van ACTAsia laat een duidelijke verschuiving zien onder consumenten in de richting van bontvrije voorkeuren. Dit wordt gedreven door een toegenomen bewustzijn van het effect van de bontindustrie op dieren, het milieu en de gezondheid van mensen. Educatie is ook een belangrijke kracht achter deze positieve verandering. Consumenteneducatie en de bontvrije programma’s van ACTAsia “zijn effectief in het veranderen van de houding en het gedrag van het grote publiek”, zo zei Joy Lee.

Samen vorm geven aan een duurzame toekomst 

De boodschap van ons najaarsforum 2023 was duidelijk: ESG en duurzaamheid zijn de toekomst van de mode, en samenwerking en onderwijs zijn de sleutels tot succes. ACTAsia’s Compassion in Fashion Forum tijdens de Shenzhen Fashion Week was niet zomaar een evenement, maar een krachtige aanjager voor verandering. Door te pleiten voor bontvrije, bewuste mode inspireert het forum tot verandering, beïnvloedt het de gewoontes in de sector en biedt het houvasten aan toekomstige leiders. En door samenwerking kunnen we vorm geven aan een levendige mode-industrie met verantwoordelijke, duurzame en ethische praktijken.

Wij danken onze fantastische sprekers voor hun deelname aan het From Fur Free to ESG Compassion in Fashion Forum 2023. Evenementen als deze helpen ons om een duurzame en ethische toekomst in de mode en de wereld dichterbij te brengen. En we zijn ongelooflijk dankbaar voor de steun van ons steeds groeiende publiek!

 

Hartelijk dank aan onze fantastische sprekers voor hun deelname aan ons From Fur Free to ESG Compassion in Fashion Forum 2023. Met evenementen zoals dit kunnen we een meer duurzame en ethisch verantwoorde toekomst in de mode en de wereld een stap dichterbij brengen. We zijn ongelooflijk dankbaar voor de steun van ons groeiende publiek! Je kunt het Compassion in Fashion Forum “From Fur Free to ESG” hier bekijken.

 

 

 

 

Voel je je geïnspireerd door ons werk en wil je helpen om een positieve verandering teweeg te brengen? Zou je dan een donatie willen doen aan ACTAsia? Jouw bijdrage draagt direct bij aan onze inspanningen en zorgt ervoor dat onze boodschap van ethisch verantwoorde en duurzame mode zich nog verder verspreidt. Elke donatie telt, ongeacht de grootte. Help ons ons doel dichterbij te brengen en te zorgen voor een vriendelijkere toekomst voor dieren, mensen en onze planeet. Doneer hier