Het nieuwe Jaar van de Draak: een jaar van geluk?

Chinees Nieuwjaar is een van mijn favoriete periodes van het jaar.

Chinees Nieuwjaar is een van mijn favoriete periodes van het jaar. Het is een tijd om samen te komen met familie en om een gezellige tijd met elkaar door te brengen. Traditioneel werd op de avond voor Chinees Nieuwjaar een hele set nieuwe kleren gekocht om “afscheid te nemen van het oude” en een nieuw begin te verwelkomen. Deze kleding was geen “snelle mode” zoals tegenwoordig, maar werd gezien als een investering voor het nieuwe jaar. Ik herinner me nog heel goed dat we, toen ik kind was, elk Chinees Nieuwjaar allemaal in onze nieuwe kleren zaten om te genieten van een maaltijd die dagen had gekost om te bereiden en dat we rode enveloppen openmaakten met geld dat we van familieleden hadden gekregen. Ik genoot van het gevoel dat ik me van boven tot onder nieuw voelde in mijn nieuwe kleren, terwijl we gretig het nieuwe jaar en alles wat het ons zou bieden verwelkomden.

Hoewel deze feestdag in het westen meestal “Chinees Nieuwjaar” wordt genoemd, is China niet het enige land dat deze feestdag viert. Het Nieuwjaar van de maankalender, ook bekend als het Lentefeest, is het meest gevierde en langste van alle Aziatische festivals en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gevierd. Veel andere landen in Oost-Azië, waaronder Vietnam, Korea, Japan en de Filippijnen, vieren rond deze tijd hun eigen nieuwjaar.

 

De draak verwelkomen met een toename van de geboortecijfers

Er is altijd veel belangstelling voor het volgende dier in de Chinese dierenriem. Dit jaar is het Jaar van de Draak en mensen die in een Jaar van de Draak zijn geboren worden verondersteld ambitieus en energiek te zijn en anderen te inspireren met hun passie en enthousiasme. In de dierenriem worden draken ook beschouwd als de meest gelukkigen en historisch gezien kennen “drakenjaren” een hausse in het geboortecijfer omdat ouders willen dat hun nakomelingen gelukkige “draken” zijn. Nu veel Aziatische landen te kampen hebben met een sterke daling van de geboortecijfers en met een steeds oudere generatie wordt er gehoopt dat de gunstige draak zal helpen om deze daling van de geboortecijfers in veel Aziatische landen te keren.

 

Tijdens het nieuwe maanjaar is het gebruikelijk om vrienden en familie een levendige, sierlijke rode envelop te presenteren, bekend als 紅包 (hóngbāo)

 

Oog voor toekomstige generaties 

Met het nieuwe jaar komt nieuwe hoop. Mijn eigen nieuwjaarswens is om een nieuwe generatie groot te brengen met een mentaliteit waarin er oog is voor de generaties na hen. De VN verwoordt het zo: “Toekomstige generaties zijn alle generaties die nog niet bestaan, nog moeten komen en die uiteindelijk deze planeet zullen erven.” De term “toekomstige generatie” voelt een wereld verwijderd van ons dagelijks leven, maar als ik vooruitdenk, zullen onze handelingen van nu invloed hebben op de kinderen van mijn tienerdochter. Dit roept de vraag op: “wat laten we achter voor de toekomstige generaties?”

Momenteel zijn we getuige van menselijke conflicten in verschillende delen van de wereld, waaronder Oekraïne en Gaza. We hebben te maken met klimaatverandering en een zorgwekkend verlies aan biodiversiteit. De huidige toestand van de planeet houdt me ‘s nachts vaak wakker. Ik zou het vreselijk vinden als mijn kleinkinderen, de toekomstige generatie, deze uitdagingen zouden erven, waarvan vele zijn veroorzaakt door ons huidig, onverantwoord handelen.

 

De glimlach van morgen: kinderen stralen hoop uit, een herinnering om een betere toekomst voor de komende generaties vorm te geven

Een nieuw jaar, nieuwe plannen. Hoe kunnen we in dit nieuwe jaar een verschil maken?

Zulke zorgwekkende globale problemen motiveren mij om het bekroonde werk van ACTAsia te bevorderen en het bereik ervan te vergroten. Ons baanbrekende Caring for Life-onderwijsprogramma verandert de manier waarop kinderen, consumenten en professionals denken en handelen. Door ons werk komen we in contact met het gevoel en het verstand van mensen om een meer compassievolle en duurzame wereld te creëren voor toekomstige generaties. Onze onderwijsprogramma’s moedigen iedereen aan om bewust te consumeren en om na te denken over de gevolgen ervan voor de planeet.

Ik ga enthousiast en optimistisch 2024 tegemoet. Als team zetten we ons in om meer kinderen te bereiken met ons jaarlijkse Earth Day-evenement en om meer consumenten te bereiken met onze Plant Forward-campagne. We zullen optreden als gastvrouw en gastheer voor ACTAsia’s Fur Free Sustainable Fashion Festival (Bontvrije Duurzame Mode Festival) en de schadelijke praktijken van de productie van en de handel in bont in de schijnwerpers zetten. We zullen ons Compassionate Choices Network (CCN, Netwerk voor Kiezen met Compassie) onder de aandacht brengen nu meer Aziatische NGO’s hun krachten bundelen om zich te richten op kwesties die van invloed zijn op dieren, mensen en het milieu. Dit jaar zet ACTAsia zich ook in om meer dierenartsen op het Chinese platteland te bereiken door trainingen te geven over dierenwelzijn, daarbij nadruk leggend op het verband tussen dierenwelzijn en de menselijke gezondheid.

Ik werk ook aan ACTAsia’s toekomstplan om het aantal pioniersscholen dat Caring for Life-onderwijs aanbiedt als onderdeel van hun curriculum te vergroten. Verder ben ik actief bezig met het promoten van ACTAsia’s Institute for Change-programma, omdat we dringend behoefte hebben aan meer geavanceerd academisch en wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van One Health voor de pelsdierhouderij. We zouden niet in staat zijn om deze cruciale en boeiende projecten te lanceren zonder de fantastische, gulle donoren die dezelfde langetermijnvisie hebben als wij: het creëren van een meer compassievolle wereld.

 

Pei Su – CEO van ACTAsia – deelt haar gedachten over het Jaar van de Draak

Wat het Jaar van de Draak voor mij betekent

Voor mij persoonlijk luidt het Jaar van de Draak een nieuw jaar in met een nieuwe start na een moeilijk afgelopen jaar met ziekte en behandeling voor kanker. Dat ik werd onderscheiden voor inzet in het algemeen belang 2023 op het 13th Philanthropy Festival (13e Liefdadigheidsfestival in Peking) was echt een speciaal moment voor mij. Het werk van ACTAsia heeft me door deze donkere periode van zware medische behandeling geholpen. Ik ben ontroerd dat ACTAsia en mijn inspanningen om een meer compassievolle wereld te creëren voor dieren, mensen en het milieu in China en in Azië zijn erkend.

Ik wil iedereen een heel gelukkig Jaar van de Draak toewensen! Ik hoop dat we dit jaar slechte gewoontes vaarwel kunnen zeggen en dat we kunnen uitkijken naar nieuwe, weloverwogen keuzes die langdurige, duurzame verandering bewerkstelligen.

Als u zich geïnspireerd voelt door de doelstelling van ACTAsia en mee wilt helpen zorgen voor een positieve verandering, overweeg dan om een donatie te doen. Uw bijdrage draagt direct bij aan onze inspanningen en zorgt voor duurzame verandering op de lange termijn. Bij voorbaat heel veel dank als u wilt helpen dichterbij ons doel te komen om een betere toekomst te garanderen voor dieren, mensen en onze planeet. Doneren kan hier.

 

 

Pei Su is een Chinese sociologe en medeoprichter en Chief Executive Officer van ACTAsia, een internationale NGO die in 2006 is opgericht. Ze is een groot voorstander van educatie en training als het belangrijkste middel voor het bereiken duurzaamheid op de lange termijn. Haar doel is om mensen te inspireren om de wereld die we delen te begrijpen en te waarderen, en om verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming en het behoud van al het leven en het milieu.