Schoon schip maken: een dringende boodschap voor de mode-industrie
0 shares Share Tweet Pin De mode-industrie in Azië moet nu actie ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen of het zal te laat zijn voor zowel henzelf als voor de wereld. Dit was de duidelijke boodschap van deskundigen op het Forum voor compassie in de mode van ACTAsia, dat voor het eerst plaatsvond tijdens de […]

De mode-industrie in Azië moet nu actie ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen of het zal te laat zijn voor zowel henzelf als voor de wereld. Dit was de duidelijke boodschap van deskundigen op het Forum voor compassie in de mode van ACTAsia, dat voor het eerst plaatsvond tijdens de Shenzhen Fashion Week in de Chinese stad Shenzhen. Deelnemers op het forum, getiteld “CO2-neutraal leven”, hoorden dat de mode-industrie 6% tot 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt en dat het een van de grootste vervuilers ter wereld is.
“Als we op de huidige weg doorgaan, zullen we de doelstelling overschrijden die de wereld zichzelf in 2015 in de Overeenkomst van Parijs heeft gegeven”, zei Dominique Simard, uitvoerend directeur van het Comité voor duurzame ontwikkeling in de modeindustrie van de Branchevereniging voor de kledingindustrie in Shenzhen (Shenzhen Garment Industry Association Fashion Industry Sustainable Development Working Committee), dat het forum in samenwerking met ACTAsia organiseerde.
“De afspraak was om de opwarming van de aarde te beperken tot onder 2℃, bij voorkeur tot 1,5℃. We doen niet genoeg.”
Verandering is van wezenlijk belang
Dominique maakte aanwezigen erop attent dat ondanks de waarschuwingen over bedreigingen voor het milieu, de wereldbevolking blijft groeien, meer mensen mode kunnen consumeren en er meer mode dan ooit beschikbaar is om te kopen. Modebedrijven en -ontwerpers werden aangespoord om minder gebruik te maken van materialen die het milieu in grote mate aantasten, zoals gangbaar polyester en katoen, en om te kijken naar recycling en biologische alternatieven.
Ontwerpers in het bijzonder werden aangemoedigd om creaties te maken met duurzaamheid in het achterhoofd en om na te denken over hoe hun producten de wereld kunnen helpen verbeteren en waar ze uiteindelijk terechtkomen. Dominique zei: “Wereldwijd zal er veel meer wetgeving en beleid komen om merken te doen veranderen.
“Wie niets doet wordt op een dag wakker en dan is het te laat. Daarom is het verstandig om nu te beginnen.”
“Je zult dit moeten doen om je klanten te behouden en nieuwe klanten te vinden, want straks moeten alle westerse merken dit aanbieden. Echt, we hebben geen keus.”
“We moeten nadenken over hoe we harmonieus kunnen samenleven om de volksgezondheid te waarborgen, voegde Xiao Qing, adjunct-secretaris-generaal van de Chinese stichting voor behoud van biodiversiteit en duurzame ontwikkeling (China Biodiversity Conservation and Green Development Foundation, CBCGDF) daaraan toe.
“Dit zou ook helpen bij de bescherming van energiebronnen, dieren en biodiversiteit, en bij het voorkomen van de overdracht van ziekten.”
Gevaar van greenwashing
Bont werd genoemd als een van de meest vervuilende materialen die in de mode-industrie worden gebruikt. Consumenten werden opgeroepen om zich niet te laten misleiden door pogingen van de industrie om het tegendeel te bewijzen, zoals door Furmark®, het certificerings- en traceerbaarheidssysteem van de bontindustrie.
Richard Bissett, van Respect for Animals, zei: “De bontindustrie is en blijft verantwoordelijk voor het verlies van diversiteit op grote schaal. De vervuiling door bontkwekerijen heeft vaak een verwoestend effect op lokale waterlichamen, bodem- en luchtkwaliteit. De richtlijnen van Furmark® belonen over het algemeen de status quo, zonder dat er een verplichting is om verder te gaan dan de normale praktijk in de industrie en de wettelijke basisvereisten.”
Kerry Bannigan, uitvoerend directeur van het Fashion Impact Fund, is het ermee eens dat greenwashing een probleem is, waardoor het voor consumenten moeilijk is om te weten wat ze moeten kopen en welke beweringen waar zijn.
Ze zei: “Consumenten hebben de instrumenten, informatie en middelen nodig om werkelijke duurzaamheid te herkennen bij de producten die ze kopen.
“We zijn allemaal consumenten, we zijn allemaal wereldburgers en we kunnen allemaal een verschil maken door ons koopgedrag.”
“Iedereen is verantwoordelijk voor het maken van keuzes die meer compassievol en duurzamer zijn om er zo voor te zorgen dat de gezondheid van onze wereld kan worden beschermd,” aldus Xiaoya Liu, programmaleider van ACTAsia Caring for Life Education in China.
Duurzaamheidsonderwijs voor ontwerpers
Ook werd de bezorgdheid geuit dat minder dan 32% van de modeontwerpers les heeft gekregen over duurzaam ontwerpen als onderdeel van een universitaire cursusmodule. Hannah Lane, directeur partnerships bij Redress – een in Hongkong gevestigde liefdadigheidsinstelling die consumenten en de mode-industrie voorlicht over duurzame mode – waarschuwde dat de situatie eerder slechter dan beter wordt.
“Mode is nog steeds ongelooflijk verspillend”, zei ze.
“Elke seconde wordt het equivalent van een vuilniswagen textiel gestort of verbrand.
“De industrie verslechtert. Als we niets doen, ziet het ernaar uit dat de CO2-uitstoot tegen 2030 met 60% zal zijn toegenomen.”
Zij benadrukte de noodzaak om duurzaam onderwijs tot een kernonderdeel van de opleiding van modeontwerpers te maken in plaats van een bijzaak.
John Lau, decaan Academische Strategie aan het London College of Fashion, was het daarmee eens. Hij zei: “Ik denk dat het voor een groot deel te maken heeft met onderwijs, en de noodzaak om professionals te leren dat er een andere manier is om dingen te doen.”
“Wat mij betreft zou een deel van het curriculum van een modestudent over landbouw moeten gaan. Ze zouden moeten weten waar materialen vandaan komen.”
Innovatie door technologie
Op het forum, dat plaatsvond op vrijdag 28 oktober, kwam ook Guo Longzhu van Alibaba Cloud aan het woord. Het bedrijf levert technologie waarmee bedrijven informatie over de duurzaamheid en de CO2-voetafdruk van hun producten kunnen bijhouden en deze gemakkelijk met hun klanten kunnen delen. De samenwerking omvat projecten met producenten van visserijproducten en van groenten. Met de technologie kunnen consumenten hun telefoon gebruiken om QR-codes op de producten te scannen om gegevens over duurzaamheid op te halen. Guo zei: “Wij helpen onze klanten om op een meer uitgebreide en efficiënte manier CO2-neutraliteit te bereiken”.
“Dat bedrijven dit commercialiseren is niet anders dan logisch. En het is ook redelijk: bedrijven moeten kunnen profiteren van vergroening.”
“Steeds meer bedrijven verhogen hun MVO-activiteiten, wat positief is,” voegde John Nguyen, hoofd detailhandel en consumenten van het Department for International Trade van het Britse consulaat eraan toe.
“Er is een enorme hoeveelheid innovatie in stoffen, waardoor de stap weg van bont gemakkelijker en toegankelijker wordt, terwijl het een positieve bijdrage levert aan het dierenwelzijn. Dit is van belang voor zowel bedrijven als consumenten.”
Werken met nieuwe materialen
Modeontwerper en kunstenaar Jinky Huang is gepassioneerd door innovatieve, duurzame materialen en gaf het forum een presentatie van zijn werk. Zo was er een nieuw, zeer dun materiaal dat gemaakt is van steen en dat binnen twee jaar biologisch afbreekbaar is en een stof gemaakt van kurk. Hij merkte op dat hij de woorden duurzaamheid en recycleerbaarheid vaak gebruikt ziet worden in winkelcentra, maar dat dit voor de meeste gangbare merken niet meer is dan het vergroten van de naamsbekendheid.
“Ik heb met veel merken gesproken en ze weten niet hoe ze de verandering moeten doorvoeren. Wij zijn degenen die die mogelijkheid wel hebben; wij moeten eerst beginnen en hun laten zien hoe.
“Het woord ‘duurzaam’ zou overbodig moeten worden. In onze toekomstige samenleving moet duurzaamheid in onze levensstijl en in ons leven van elke dag zijn geïntegreerd.
“In de toekomst zullen we niet over duurzaamheid hoeven praten want het zal een vanzelfsprekend onderdeel van ons leven zijn.”
De volledige opname van het webinar is te bekijken op YouTube.