Compassie in mode op het Duurzame Bontvrije Mode Festival in Shanghai

ACTAsia hield drie Bontvrije mode-evenementen op 17 oktober om verantwoorde, duurzame mode te promoten. Meer dan 800 mensen van de pers waren aanwezig.

Drie evenementen – een Bontvrij Forum, Modeshow en Caring for Life Gala diner- zijn samen gehouden om het thema ‘Compassie in Mode’ en ACTAsia’s bredere Caring for Life educatie programma te bespreken en te vieren.

Het evenement bracht toonaangevende figuren uit de internationale mode-wereld samen, wat de aanzet gaf voor discussie over van duurzame en bontvrije mode vanuit drie invalshoeken: educatie, bedrijfsvoering in mode en consumptie trends. Ook het nieuwe lesprogramma voor duurzame bontvrije mode, dat binnenkort gelanceerd wordt door London College of Fashion en ACTAsia, kwam aan de orde.

Na het discussieforum was er een modeshow met Chinese beroemdheden en socialites met allerlei vormen en maten, in plaats van professionele modellen.

De modeshow promootte vier internationale geroemde merken: Vaute, USA, het eerste veganistische merk die op de New York Fashion Week verscheen; het ecologische Poolse merk Fold Design dat het gebruik van bont en leer afgeschaft heeft; Ivana Helskinki, wiens Finse merk gebaseerd is op liefde voor de natuur en dieren; en Unreal Fur, een Australisch namaakbont label met de missie om het gebruik van echt bont in de mode industrie te beeindigen.

Met een Gala Diner werd de avond afgesloten. We vierden de successen van ACTAsia’s Caring for Life programma, en mochten vier nieuwe Chinese merken verwelkomen bij het Verbond van Bontvrije Verkopers (Fur Free Retailer scheme).

Cathryn Wills is de oprichtster van het Australische vega mode merk SANS BEAST. Wills sprak op het forum en doneerde een ontwerp ter veiling op het gala diner. “We moeten het gebruik van dieren voor mode ter discussie stellen, zowel voor het milieu als voor een meer ethische benadering van leven op aarde. Ik geloof dat het mogelijk is om een prachtige handtas of kledingstuk te maken, zonder dieren uit te buiten of de planeet te beroven van waardevolle hulpbronnen. ”

China is het centrum van de wereldwijde bonthandel. China’s bontfokkerijen heeft het grootste aantal dieren voor bont in de wereld, verwerkt het grootste aantal dierenhuiden in kleding, en heeft de grootste markt voor bontkleding. Honderden miljoenen dieren worden jaarlijks in China gefokt voor hun huid. U kunt ACTAsia’s laatste report over dit onderwerp lezen (Engelstalig): China’s fur trade and its position in the global fur industry.