‘Train de trainers’ programma voor dierenartsen betaalt zich uit

In 2008 begon ACTAsia (met partnerorganisatie Vets for Compassion) met het trainen van dierenartsen in China. Het was een moeilijke tijd, daar dieren nog steeds gezien werden als voorwerpen die geen pijn konden voelen.  

De operatiemethoden voor sterilisatie van huisdieren bleven ver achter bij internationale standaarden. De meeste dieren kregen hun hele buik ingezwachteld voor maar liefst tien dagen, om infecties te voorkomen en gruwelijk genoeg waren er vele gevallen waarbij de dieren geopereerd werden zonder de nodige verdoving.

De dieren gingen naar huis zonder pijnstillers en de nazorg voor zwerfdieren kon wel twee weken duren. Uiteraard veroorzaakte dit pijn en stress bij de dieren en een moeilijke situatie voor dierenbeschermers. 

Daarom startte ACTAsia het ‘Train de Trainers’ programma voor dierenartsen in China. We wilden de meest directe dierverzorgenden begrip bijbrengen over de behoeften en het welzijn van dieren door educatie.

Met veel doorzettingsvermogen is er inmiddels behoorlijk wat veranderd ..… Meer mensen in China zijn zich bewust van gevoelens bij dieren en de adoptie van huisdieren neemt met de dag toe.  Dit maakt het nog belangrijker dat dierenartsen in China goed toegerust zijn als voorvechter voor dieren in hun eigen land zodat zij:

  • opereren volgens moderne technieken waardoor het herstel niet meer dan 24-48 uur duurt
  • hun eigen patienten (huis- of zwerfdieren) goed en vakkundig behandelen
  • huisdiereigenaren kunnen voorlichten over de juiste verzorging van dieren
  • sterilisaties en rabies vaccinaties promoten
  • overheidsinstellingen kunnen adviseren
  • andere dierenartsen opleiden.

Onze taak lijkt soms ondoenlijk; het aantal dierenartsen (en huisdieren in China) is enorm en veel te groot om door ACTAsia en VFC getraind te worden tijdens een bezoek per jaar. Daarom is 2017 een belangrijk jaar voor ons!

We hebben nu 15 Chinese dierenartsen die volledig getraind en gediplomeerd zijn als Trainer door VFC. Deze trainers zullen nu elk jaar zelf trainingen geven aan hun collega-dierenartsen. Door het train de trainer programma zal het netwerk exponentieel groeien als meer dierenartsen deelnemen en op hun beurt weer anderen kunnen opleiden. Dit jaar zullen zij twee workshops in twee Chinese steden geven, waarmee ze 200 andere dierenartsen bereiken. 

Om meer dierenartsen aan moedigen mee te doen aan het Train de Trainer programma en bestaande Trainers te belonen voor hun gratis werk, hadden we Professoren David Maggs en Lynelle Johnson uitgenodigd  voor onze workshop in Hangzhou in maart 2017. Zij onderwezen over oogaandoeningen en hart-, en ademhalingsstoornissen.  

Dr. Elaine Ong en Joanna Chan van VFC gaven presentaties en praktische training over dierenwelzijn, noodprocedures en gebitsproblemen.

Alle dierenartsen en gediplomeerde Trainers bedanken u voor uw steun!