Tijdelijk verbod hondenslacht stap in de goede richting

We zijn verheugd met het bericht dat voor het beruchte Yulin hondenvlees festival – waar duizenden honden en katten een gruwelijke dood wacht- het gemeentebestuur een tijdelijk verbod heeft uitgevaardigd op de verkoop van hondenvlees in aanloop naar het evenement. 

Plaatselijke bronnen hebben ons geinformeerd dat het verboden is om hondenvlees te verkopen in restaurants, stalletjes en op de markt in de week voor het festival, dat start op 21 juni. Op overtreding staat een boete van 100.000 yuan (ongeveer 13.000 euro) en/of celstraf.  

“Dit is een stap in de goede richting van de Chinese autoriteiten en we feliciteren de overheid met dit besluit” zegt Pei Su, oprichter en directeur van ACTAsia. “We moeten ons echter ook realiseren dat we slechts beperkt verheugd kunnen zijn. Zoals bij elk verbod dat niet ondersteund wordt door de meerderheid van de lokale bevolking, bestaat het gevaar dat de handel zich verplaatst verder weg van het stadscentrum of geheel ondergronds gaat. Dit betekent dat de mensen slechts een half uurtje hoeven te rijden om hun hondenvlees te krijgen. ”

Deze uitkomst kan resulteren in een verhoging van de prijs voor ‘verboden’ hondenvlees, waardoor het een nog aantrekkelijker handel wordt voor de handelaren. Bovendien is Yulin een klein voorbeeld van een veel wijdverbreider gebruik in de provincie Guanxi. 

Hondenvlees wordt het hele jaar door gegeten, niet alleen tijdens het festival – net zoals in andere landen kalkoen gegeten wordt maar speciaal tijdens de Kerst. “Het is een gewoonte in het dagelijks leven, niet alleen een eenmalig gebeuren. Daarom houden de Chinese autoriteiten vol dat ze geen verbod op het festival kunnen uitvoeren, omdat er geen hondenvlees festival is volgens hen.”   

Hoewel dit tijdelijk verbod een positieve ontwikkeling is, gelooft ACTAsia dat zonder educatie die de basis legt voor compassie, weinig of geen duurzame sociale verandering plaats kan vinden die dieren spaart.”We moeten gedrag en mentaliteit veranderen”, zegt Pei Su. “Het is geen snelle oplossing en zeker niet makkelijk, maar educatie is de enige manier om te beinvloeden hoe mensen of dieren denken. Zolang dieren nog gezien worden als ‘bewegende voorwerpen’, zal er weinig verandering in het land zelf zijn.”