1. Vermijd dierentuinen, circussen met dieren, en andere vormen van vermaak waar dieren gebruikt worden (rodeo’s, films, etc.) Dieren in dergelijke situaties ontberen alles dat natuurlijk is voor hen. Het geeft ook de boodschap af aan kinderen dat het prima is om dieren te misbruiken voor ons plezier.  Zoek diervriendelijke alternatieven zoals een circus of amusementspark zonder dieren.
  2. Consumeer minder vlees en zuivel.  De vlees- en zuivelindustrie zijn verantwoordelijk voor het meeste dierenleed, met miljarden dieren die er jaarlijks sterven. Probeer eens wat vaker een maaltijd te bereiden zonder dierlijke ingrediënten.
  3. Ga bontvrij! Leer, wol en bont zijn allemaal producten die direct of indirect dierenleed veroorzaken. Er zijn ontzettend veel diervriendelijke alternatieven beschikbaar, die vaak beter voor uw gezondheid zijn omdat er niet zoveel chemische middelen zijn gebruikt bij de vervaardiging.
  4. Koop producten zonder wreedheid.  Veel cosmetica, huishoudproducten en hulpstoffen in voedsel zijn getest op muizen, konijnen, honden en andere zoogdieren voordat ze in de winkel belanden.  Deze dieren worden blootgesteld aan gruwelijke experimenten. Hoewel dierproeven voor cosmetica in sommige landen verboden is, worden deze veelvuldig uitgevoerd in landen zonder dierenbeschermingswet. Als eindgebruiker heeft u veel macht: koop alleen producten van een betrouwbaar dierproefvrij merk.  Als u daarover onzeker bent, vraag het bedrijf naar haar dierproefbeleid.
  5. Kies een huisdier – Als u een hond, kat of ander dier als huisdier wilt houden, ga dan naar een dierentehuis in uw buurt om er eentje te adopteren. Dierenwinkels en fokkers runnen meestal een bedrijf, waar winst belangrijker is dan dierenwelzijn.  De omstandigheden waaronder de dieren gefokt en gehuisvest worden zijn vaak erbarmelijk en gezondheid wordt verwaarloosd. Bij rashonden komt regelmatig inteelt voor, met alle gebreken van dien.
  6. Wees een verantwoorde eigenaar. Als u voor een huisdier kiest, hebt u er een levenslang gezinslid bij.  Stel uzelf en uw gezin op de hoogte van de behoeften van een dier voor een gezond en gelukkig leven. Denk bijvoorbeeld aan gezelschap, onderkomen, wandelingen, voedsel en medische zorg. Sommige diersoorten zijn meer geschikt voor het leven als huisdier dan andere, dus sluit alstublieft geen vogels op in kooitjes, of konijnen in hokjes.
  7. Vrijwilligerswerk voor een dierenbeschermingsorganisatie. Vaak zitten organisaties verlegen om menskracht. Ook wanneer u geen vrijwilligerswerk in een asiel kunt doen, zou misschien het uitdelen van folders, inzamelen van goederen of geld wel bij u passen. Elke bijdrage telt!
  8. Voorvechter voor dieren. Als u getuige bent van dierenmishandeling of uitbuiting, wees dan de stem voor die dieren. Maak melding bij de politie, of een meldingspunt voor dieren. Neem contact op met kranten, of politici als u vindt dat er iets moet veranderen aangaande dierenwelzijn. Moedig kinderen aan om hun spreekbeurt te houden voer dieren en dierenwelzijn.
  9. ‘Ongedierte’-bestrijding. Kies voor diervriendelijke vallen om dieren die ongewenst uw huis binnen komen te verwijderen. Gif en lijm om knaagdieren te verwijderen veroorzaken langdurig lijden.
  10. Naar het buitenland? Wees op uw hoede voor uitbuiting van dieren en probeer er niet aan mee te werken. het te vermijden. Leg aan uw reisorganisatie uit, waarom u weigert om naar dierenshows te gaan, op de foto te gaan met een dier, ritjes te maken op olifanten, kamelen of ezels, of souvenirs te komen die van dieren gemaakt zijn en mogelijk onderdeel zijn van de illegale handel in bedreigde diersoorten.