Stop Yulin hondenslacht-festival

Elk jaar in juni, ‘vieren’ de inwoners van diverse Zuid-Chinese steden de komst van de zomer door het eten van hondenvlees. Het merendeel van de honden zijn zwerfdieren of gestolen huisdieren. De slagers en consumenten van hondenvlees verdedigen hun gewoonte door te zeggen dat het een traditie is. Wij vinden dat geen enkele reden – traditie of niet- de wreedheid rechtvaardigt die met het eten van hondenvlees gepaard gaat. De festivals leiden tot wereldwijde protesten en ACTAsia protesteert in China zelf.

Tienduizenden honden lijden onder de gruwelijke wijze van vangen, lange afstands transporten en slachtmethoden. Het welzijn van deze dieren wordt totaal verwaarloosd.  

In het hol van de leeuw –  ACTAsia houdt 1e persconferentie ooit in YuLin tegen hondenvlees

In de hoofdstad van de hondenvlees festivals, YuLin, is er een vijandige houding jegens dierenbeschermers. Ze worden constant door undercover politie in de gaten gehouden, alsof het terroristen zijn. Ondanks deze dreiging, en het feit dat diverse organisaties daardoor geintimideerd zijn, was onze manager in China, Isobel Zhang, ter plaatse.
Op 19 juni, twee dagen voor het festival hielden we de eerste persconferentie ooit in YuLin, tegen het eten van honden. Isobel legde aan de twintig aanwezige Chinese en internationale pers uit, hoe het welzijn van de honden ernstig geschaad wordt, want dierenwelzijn is helaas nog steeds een relatief nieuw begrip in China.

Op de persconferentie vertoonden we ons filmpje om het lijden van de honden voor het YuLin hondenvlees festival onder de aandacht te brengen. Klik hierboven om de film te bekijken, maar wees gewaarschuwd voor de schokkende beelden van wat de dieren moeten doorstaan! 

Enkele positieve ontwikkelingen

Dankzij alle (inter-)nationale druk, heeft het gemeentebestuur van Yulin enkele positieve besluiten genomen:
1) Honden mogen niet meer in het openbaar geslacht worden. Dit betekent dat het aanwezige publiek (jong en oud) niet meer de boodschap krijgt dat het normaal is om dieren te doden.
2) Er mogen geen levende honden meer naar YuLin vervoerd worden voorafgaand aan het festival.  ACTAsia verwelkomt dit besluit, omdat hiermee honden niet meer opeengestapeld en dagenlang vervoerd hoeven te worden. We hebben een onderzoeker naar JianYang gestuurd waar gewoonlijk het grootste aantal dieren verzameld werd om verkocht en geslacht te worden. Dit jaar was daar nauwelijks handel in honden te bekennen.
3) Het gemeentebestuur heeft zich herhaaldelijk gedistancieerd van het festival, en gezegd dat het een burgerinitiatief is. Wederom zijn we blij dat de autoriteiten er afstand van nemen.
4) Regeringsambtenaren is verboden om deel te nemen aan het festival en in het openbaar hondenvlees te eten.