Fur Free China campagne benadrukt honden- en kattenbont

Voorzichtige schattingen zijn, dat er jaarlijks zo’n twee miljoen honden en katten worden afgeslacht in de Chinese bontindustrie. Dit is een ‘goedkope bron’ van bont, want de dieren zijn ofwel zwerfdieren, gestolen huisdieren of gebruikt voor hun vlees. Vervolgens wordt het bont onder valse etikettering naar Westerse landen geëxporteerd (waar in sommige gevallen een verbod heerst op honden- en kattenbont), of op de binnenlandse markt verkocht.

In China zelf is er het publiek zich nauwelijks bewust van het gebruik van huisdieren voor de bontproductie. Bonthandelaren zijn zich nauwelijks bewust van de controverse die hun handelswaar zou kunnen opleveren, zoals blijkt tijdens een bezoek van vrijwilliger Nel van Amerongen aan een bontgroothandel in Ghuangzhou vorig jaar:

 

Eindeloze rijen met winkels, verspreid over twee etages, tonen de grootste hoeveelheid dode dieren die ik ooit heb gezien. Talloze vellen van vossen, fretten, konijnen, wasbeertjes, paarden en eigenlijk elk dier dat je kunt bedenken hangen daar. Een verkoper vertelt bijna trots dat het hondenbont ‘echte Duitse herder’ en ‘Golden retriever’ is, terwijl hij naar stapels duidelijk herkenbare huiden wijst. Daarna laat hij dekens gemaakt van kattenvelletjes zien. Het bont wordt wereldwijd verkocht……

We voeren voor het vierde achtereenvolgende jaar onze anti-bont campagne in China. Met steun van een groeiend aantal organisaties, beroemdheden en van u, zijn we in staat om de boodschap verder te verspreiden dan ooit tevoren. Maar de strijd is nog lang niet gewonnen.

Nu ú het weet, wilt u ons helpen om meer mensen in China bewust te maken van het lijden van de talloze honden en katten in de bontindustrie? Maak dan alstublieft een bijdrage over.

Als u nog niet overtuigd bent van de noodzaak, kijk dan naar ‘Cry of the Innocent’, gemaakt door filmproducent Kathleen Lowson, met wie wij samenwerken. Dit filmpje toont wat zo vele honden en katten moeten doorstaan om als bontkraagje te eindigen.
Wees gewaarschuwd, want het zijn schokkende beelden.